Niet de tijd om huisvrouw te willen zijn

huisvrouw

Ik zeg vaak dat ik in de verkeerde tijd ben geboren. Ik merk dat in deze tijd het niet gepast is om te zeggen dat je graag huisvrouw wil zijn. Als ik er al überhaupt aandurf om te bekennen dat ik liever het huishouden doe, de kinderen verzorg en zorg dat mijn man in een gespreid bedje thuiskomt dan zijn de reacties meestal niet mis. Mensen hebben de overtuiging dat je dan dom bent, lui, slaafs, aast op een uitkering of dat er iets mis is in mijn bovenkamer. 

Ik ben een intelligente vrouw, ik kan goed leren. Ik verwacht geen uitkering als ik huisvrouw zou worden. Een vrouw met drie kinderen en een schoon huis is zeker niet lui. Slaafs wil ik mijzelf ook niet noemen en dat er wat mis met mij is vind ik helemaal verwerpelijk. Dus omdat ik iets ambieer wat afwijkt van de norm is er iets mis met mij? 

Momenteel heb ik een parttime baan. Niet omdat ik naast moeder ook iets anders wil zijn, niet omdat ik iets van mijzelf wil hebben buitenshuis, niet omdat ik het een ontzettend leuke baan vind, niet omdat ik carrière wil maken. Nee gewoon omdat het in deze tijd financieel niet mogelijk is om het te redden met alleen zijn inkomen. Wat ik ook heel vervelend vind is dat mijn man dan wordt neergezet als nare man. Dat hij het van mij eist of iets in die richting. Dat is geenszins het geval.

Vroeger, zo in de tijd na de tweede wereldoorlog bijvoorbeeld, was het de norm dat als je ging trouwen dat je als vrouw huisvrouw werd. Een baan buitenshuis werd zelfs gezien als een schande. Na verloop van tijd kwamen er bewegingen die pleitte voor vrouwen met een carrière ambitie. Toen was het ‘gek’ als je als vrouw of moeder wilde gaan werken. Nu is het ‘gek’ als je dat als vrouw  juist niet wil. 

Vaak is het beeld wat heerst van huisvrouwen ook verkeerd. Vrouwen die een uitkering ontvangen, de hele dag Netflixen en alleen maar leuke dingen doen. Dat is het dus niet. 

Voor de kinderen zorgen, het huishouden op orde hebben, boodschappen doen, koken, lunchtrommels klaarmaken en de kinderen naar hun buitenschoolse activiteiten brengen geeft weinig ruimte voor Netflix of wijn drinken op het terras. 

Ik veroordeel het niet als vrouwen carrière willen maken, fulltime willen werken en/of het huishouden uitbesteden. Ik benijd ze alleen niet. 

1 reactie

  • januari 2, 2024 om 7:16 am
    Cindy zegt:

    Heel herkenbaar! Wat dat betreft ben ik ook in de verkeerde tijd geboren. Ik vind mijn werk best leuk, maar het is echt een noodzakelijk kwaad. Nu hebben we eigenlijk 2 banen: een parttime betaalde baan bij werkgever én een onbetaalde baan als fulltime huisvrouw. Vroeger waren de dingen toch beter

    Liefs, Cindy


Geef hier je reactie

Een nieuw vervolgverhaal:
Zekerheid bestaat niet

zekerheid bestaat niet-2

Dit vind je misschien ook leuk