22 november 2023

Zekerheid bestaat niet – deel 8

Zekerheid bestaat niet 8

Lieke weet niet hoe ze de dag overleefd heeft. Het is haar gelukt om Tjeerd grotendeels te ontwijken. Twee keer heeft ze hem gezien, maar toen is ze snel weer haar spreekkamer ingedoken. Waarom maakt ze het zichzelf zo moeilijk? Het liefst belt ze hem op om te zeggen dat ze zich vergist heeft en dat ze bij hem wil zijn, maar dat doet ze niet. Zou hij haar gebeld hebben? Ze weet het niet, want ze heeft haar telefoon uitgezet. Op het aanrecht staat een pizza die ze na twee stukken opgegeten te hebben heeft laten staan. Ze hoort gerommel op de gang. Haar nekharen gaan overeind staan. Met kloppend hart wacht ze af. In slowmotion ziet ze de deurklink naar beneden gaan. De deur vliegt open. ‘Jemig mam, je liet me schrikken!’

De vrouw houdt zich vast aan de deurpost. ‘Ik liet jou schrikken? Ik dacht je hier levenloos aan te treffen. Je telefoon staat uit en alles zit hier potdicht!’ Ze wijst naar de gesloten gordijnen. Onverschillig haalt ze haar schouders op. ‘Oh.’

‘Oh? Ik moet van je zus horen dat jullie eindelijk weer contact hebben. Dat ik dat nog bij leven mag meemaken, maar dat terzijde. En ik moet nota bene van haar horen dat je een relatie hebt.’

Lieke wijst naar de bank. ‘Ga zitten. Wil je wat drinken?’

Haar moeder neemt plaats. ‘Nee ik hoef niks.’

Lieke komt naast haar zitten en begint dan onbedaarlijk te huilen. ‘Waarom ben ik zo? Ik heb de relatie verbroken.’

‘Wacht even. Toch maar wat drinken.’

Een beetje houterig staat haar moeder of en schuifelt naar de keuken. Lieke hoort de waterkoker en het gerinkel van kopjes. Even later zet haar moeder twee koppen thee en twee café noir koekjes op de salontafel. ‘Iets fatsoenlijkers heb je niet in huis.’

Verbaasd kijkt Lieke naar haar moeder. Zoiets heeft ze nog nooit met haar moeder gedaan. Hun band is eerder afstandelijk dan warm te noemen. Er verschijnt een zachte glimlach bij haar moeder op haar gezicht. ‘Vertel Liek, wat is het probleem?’

Luidruchtig haalt Lieke haar neus op. ‘Ik ben gewoon anders. Ik weet niet of ik wel kinderen wil, ik wil niet elk weekend bij familie op de bank zitten, ik wil niet vijf, zes keer per maand op kinderverjaardag, ik wil gewoon een zorgzame, sterke man. Ik wil gewoon zekerheid. Ik wil alleen maar iemand waarvan ik weet dat het voor altijd is.’

Troostend wordt er over haar rug gewreven. ‘Meisje toch. Er zijn maar een paar dingen zeker in het leven. Je zal ooit sterven en zekerheid bestaat niet. Je kan nog zo van elkaar houden, maar dan heeft het leven weer iets raars in petto. Geniet van het moment. Als je om die man, wiens naam ik niet eens weet, geeft en het fijn hebt met hem geniet daar dan van. Als hij heel stellig is over een kinderwens en jij niet dan moet je er of samen uitkomen of elkaar loslaten. Als hij wel naar kinderverjaardagen en familieaangelegenheden wil dan gaat hij toch alleen als jij niet wil.’

‘Ik loop overal voor weg en ik maak alles kapot.’

Haar moeder houdt haar stevig vast. ‘Je bent een fantastische vrouw en ik ben trots op je. Je maakt niks kapot, alleen je zou wat minder kunnen weglopen.’

‘Tjeerd heet hij.’

Haar moeder knikt. ‘Ik kijk er naar uit om Tjeerd te ontmoeten. Hij is welkom bij pa zijn feest.’

Lieke leunt tegen haar moeder aan. Was het allemaal maar zo simpel.

Het lukt Lieke om Tjeerd te ontlopen tot donderdag. Het lukt haar niet om zich er toe te zetten met hem te praten. Ze denkt dat ze de enige is die nog aanwezig is op de verdieping. Vandaag is ze expres langer gebleven, zodat ze niet zo schichtig hoeft te verdwijnen. De vrijdag heeft ze vrijgeroosterd om even bij te komen. Er wordt op haar deur geklopt. Haar hartslag schiet omhoog. Dus toch niet alleen. Als ze de bekende krullen van Tjeerd om de hoek ziet verschijnen krimpt ze ineen. Haar gevoelens voor hem kan ze niet uitschakelen. In zijn hand heeft hij twee bakjes. ‘Udon of rijstnoedels?’

Verbouwereerd staart ze hem aan. ‘Eh wat eh wat kom je doen?’

Tjeerd zet de bakjes op haar bureau. Hij legt stokjes neer en kijkt haar dan aandachtig aan. ‘Ik heb ook nog vruchtensapjes besteld. Dat leek me geschikter dan wijn.’

Lieke schuift haar spullen een beetje aan de kant. Tjeerd opent de bakjes en gaat dan zitten. ‘Je hebt me nooit gevraagd of ik ook zo over het leven denk als hoe jij dat doet. Je hebt conclusies getrokken die helemaal niet juist zijn. Het is duidelijk dat je bang bent om je te binden.’

Lieke neemt een hap, zodat ze niks terug hoeft te zeggen. Het is heerlijk om weer eens iets fatsoenlijks te eten. Tjeerd blijft haar onophoudelijk aankijken. ‘Lieke, je moet echt meer praten. Ik wil niets liever dan een relatie met jou. Als je tien keer wegloopt wil ik je met alle liefde elf keer terughalen, maar alleen als je ook met mij wil zijn.’

Van schrik verslikt ze zich. Ze belandt in een hoestbui. Het zweet breekt haar uit. Al het bloed stroomt naar haar wangen. Snel neemt ze een slok. Het hoesten wordt minder. Tjeerd kijkt geamuseerd toe. ‘Wil je zo graag me het antwoord verschuldigd blijven?’

Lieke zucht en kijkt hem met betraande ogen aan. ‘Ik ben een sukkel.’

Er verschijnt een grote glimlach op Tjeerds gezicht. ‘Niks wat een pak slaag niet verhelpen kan.’

Nog net weet ze een nieuwe hoestbui te vermijden. Om wat tijd te winnen neemt ze een nieuwe hap. Tjeerd doet hetzelfde zonder het oogcontact te verbreken. ‘Ik eh, ik weet gewoon niet of ik nog kinderen wil en of ik zo vaak naar familie wil en ik ben gesteld op mijn huis en op mijn vrijheid. Terwijl ik wel wil dat je die vrijheid beïnvloed en voorziet van regels en afspraken.’

‘Lieke, ik weet ook niet of ik nog kinderen wil. Ik verwacht niet dat je meegaat naar wie dan ook als je daar geen zin in hebt. Een relatie is geven en nemen. Als jij niet mee wil prima, maar ik moet dan wel kunnen gaan. Net als jij je dingen moet doen waar je blij van wordt.’

Hij laat een korte stilte vallen. ‘Die regels en afspraken komen er wel Lieke Draaisma. Laten we beginnen met dat je niet meer wegloopt als je wat dwars zit en dat je je telefoon niet gebruikt tijdens het rijden.’

Er komt een bekende kriebel op in haar buik. Hoe heeft ze zo stom kunnen zijn om deze man te laten lopen? Langzaam buigt ze zich voorover. Zijn lippen ontmoeten die van haar.

Voorzichtig maakt ze zich los. ‘Ga je of nou ja, wil je mee naar het verjaardagsfeest van mijn vader? Het hoeft niet hoor als je niet wil. Mijn familie is nogal eh opdringerig en gericht op status en mijn moeder…’

Tjeerd legt zijn vinger op haar lippen. ‘Graag. Ik ga graag mee met je. Lijkt me heerlijk zo’n schoonfamilie.’ Hij voorziet zijn lach van een knipoog. Er verschijnt een kleur op haar wangen. ‘Je weet niet eens wanneer het is.’

‘Geen probleem ik kan toch wel. Ik laat de kans om jouw familie te ontmoeten niet aan me voorbij gaan.’

Lieke lacht. ‘Het is dus overmorgen.’

Tjeerd knikt. ‘Kom je dan morgen na het werk met me mee? Dan blijf je bij mij slapen en dan brengen we het weekend samen door.’

Van binnen wordt ze helemaal warm. ‘Morgen ben ik vrij, maar ik kan naar jou toe komen als je thuis bent.’

Tjeerd strijkt over haar wang. ‘Gezellig. Mijn laatste afspraak is om half drie. Dan moet ik nog even afsluiten. Vijf uur bij mij?’

Lieke knikt. Beter dan dit wordt het niet.

Het is al weer even geleden dat Lieke een dag vrij gehad heeft buiten het weekend om. Het is fijn om even rustig aan te kunnen doen in de ochtend. Het eten met Anne schiet er de laatste tijd bij in dus vandaag heeft ze afgesproken om samen met Anne te lunchen. Voor die tijd lummelt ze wat in huis. Heerlijk om even geen verplichtingen te hebben. Na de lunch kan ze misschien nog even naar het centrum om een cadeau voor haar vader te kopen en nog wat langs de winkels te slenteren. Ze pakt vast een tas in om naar Tjeerd mee te nemen. Dan kan ze in één keer door als het laat wordt. Ze kent zichzelf. Als ze eenmaal begint met winkelen is er geen houden meer aan.

Het is nog te vroeg voor haar afspraak met Anne. Lieke besluit vast een leuk babypakje uit te zoeken voor Anne. De laatste dagen heeft ze online ook al gezocht naar leuke spulletjes. Voor een ander vindt ze het heerlijk om te baby shoppen, maar zelf heeft ze die drang niet. In een klein winkeltje vindt ze een schattig licht grijs pakje. Ze laat het leuk inpakken. De verkoopster maakt een praatje met haar. ‘Bedankt voor het inpakken. Ik kom zeker nog eens terug.’

Enthousiast verlaat ze de winkel. Op naar hun vaste lunchplekje. Anne komt tegelijkertijd aanlopen vanaf de andere kant. Lieke zwaait enthousiast. ‘Nou ik hoef niet te vragen hoe het gaat. Tjeerd was zo vrolijk vanmorgen en jij straalt ook dus dat kan maar een ding betekenen.’

Lieke haakt haar arm in die van Anne. ‘Kom ik heb honger.’

Anne gaat zitten en zucht diep. ‘Ik ben aan het einde van die zwangerschap dertig kilo zwaarder denk ik. Ik heb de hele dag honger.’

Lieke duwt het cadeautje zowat in haar neus. ‘Alsjeblieft mama.’

Anne trekt haar wenkbrauw op. ‘Toe even dat is niet nodig.’

‘Ha! De westerling begint noordelijker te klinken. Die zwangerschap doet je goed.’

Anne lacht hoofdschuddend. ‘Oh! Wat lief! Dank je wel. Dit is zo zoet.’ Anne krijgt er een kleur van als ze over het zachte stofje strijkt. ‘Dit had ik niet achter je gezocht.’

‘Wacht maar ik ga jou en die kleine helemaal stuk verwennen.’

Anne knippert met haar ogen. ‘Sorry hoor die hormonen. Ik moet echt om alles huilen.’

Lieke lacht. ‘Jij liever dan ik.’

De tijd vliegt. Lieke schrikt als ze op haar telefoon kijkt. Als het meezit is ze precies op tijd bij Tjeerd. Natuurlijk zit het niet mee. Elke verkeerslicht schiet op rood. Het is druk en het schiet allemaal niet op. Er komen meerdere berichtjes binnen op haar telefoon. Even aarzelt ze. Tjeerd komt er toch niet achter.

Snel grist ze haar telefoon van de houder en opent haar berichten. Ze reageert op elk bericht. Af en toe slingert ze wat en ze moet plots remmen, omdat ze niet in de gaten heeft dat het verkeerd langzamer gaat rijden. Voor ze de straat in rijdt legt ze haar telefoon weg. Als ze in de achteruitkijkspiegel kijkt schrikt ze. Een politieauto volgt haar en het stopbord brandt. Ze parkeert bij Tjeerd voor de deur en stapt uit. Tjeerd komt ook naar buiten. Twee agenten stappen op haar af. ‘Goedemiddag mevrouw. We zitten al een tijdje achter u.’

Verschikt slikt ze. ‘Het viel ons op dat u het drukker had met uw telefoon dan met het verkeer.’

Snel kijkt ze naar Tjeerd. Zijn ogen schieten vuur. Hij slaat zijn armen over elkaar. ‘Is dat zo?’

Lieke kijkt wisselend van de agenten en naar Tjeerd. Moeizaam slikt ze. ‘Eh ja daar heeft u gelijk in.’

Ga naar alle delen

Binnenkort hoofdstuk 9

22 oktober 2023

Zekerheid bestaat niet – deel 7

Zekerheid bestaat niet - deel 1

Lieke zit dicht tegen Tjeerd aangekropen op de bank bij Tjeerd thuis. Ze is bij hem blijven slapen. Het begint steeds meer op een serieuze relatie te lijken. ‘Ik hoop dat mijn ouders een beetje normaal doen als je ze ontmoet.’

Voor Lieke hoeft het niet zo nodig om zo snel al hem te moeten delen met de familie. Toch wil ze niet alleen naar de verjaardag van haar vader. Zeker niet nu haar zus Tjeerd heeft ontmoet.

‘Dat komt vast wel goed lieverd. Nu we toch aan die fase zijn aanbeland, waarom ga je vanmiddag dan niet mee naar Sipkje? Mijn stiefzus weet je wel? Haar gezin is echt heel leuk.’

Vertwijfeld bijt Lieke op haar lip. Het is eigenlijk ook niet eerlijk om nu nee te zeggen. Voorzichtig knikt ze. Tjeerd lacht verliefd naar haar. ‘Relax mop. ze zullen heel blij zijn dat ik iemand gevonden heb.’

Er draait een knoop in haar maag. Hopelijk draait het niet uit op een fiasco. Tjeerd staat op en steekt zijn hand uit. ‘Samen douchen?’

Er verschijnt nu toch weer een grote grijns op haar gezicht. Daar zegt ze geen nee tegen.

Het voelt een beetje ongemakkelijk zo bij twee vreemde mensen op de bank. Tjeerd heeft niks gelogen. Ze wordt heel gastvrij ontvangen. Af en toe probeert ze een beetje onopvallend om zich heen te kijken. De woonkamer zegt vaak wel wat over wat voor een soort mensen er wonen. Ze zijn erg geïnteresseerd in haar.

Sipkje schenkt voor iedereen opnieuw koffie in. Alles in haar wil protesteren. Er wordt gewoon vanuit gegaan dat ze nog koffie wil. Ze weet zich in te houden.

‘Dus jullie wonen in dezelfde wijk.’ Constateert Wiebe, Sipkjes man. Sipkje kijkt haar breed glimlachend aan. Zenuwachtig plukt ze aan haar broek. Was dat een vraag? Wat moet ze daar op antwoorden? ‘Lieke woont in de straat die we toen in moesten met die wegopbreking weet je nog?’

Wiebe knikt. ‘Ja ja dat weet ik nog. Leuke huisjes wel. Misschien niet helemaal geschikt voor langere tijd, maar dat is nu niet aan de orde.’

Bij Lieke gaan de nekharen overeind staan. ‘Ik ben blij dat je een zelfstandige vrouw bent Lieke. Een goede baan, een woning, alle zaken voor elkaar. Niet afhankelijk van een man en je straalt karakter uit.’ Sipkje kijkt haar met een warme blik aan als ze dat zegt.

Het duizelt haar. Tjeerd legt zijn hand op haar knie. Meteen schuift ze haar knie weg. Het lukt haar niet helemaal te plaatsen wat haar zo stoort. ‘Ik vind dat echt heel belangrijk. Ik heb dat gezien bij mijn moeder. Ze was niks meer toen mijn vader wegviel. Gelijkwaardig aan elkaar zijn en de ballen samen hoog te houden en niet leunen op de een of de ander. Dat is belangrijk. Wij denken ook aan een gezin, maar dat moet wel van ons samen zijn en daar moeten we beide verantwoordelijkheid voor dragen.’

Sipkje is erg gastvrij. Ze zorgt het ervoor dat het niemand aan iets ontbreekt. Het is onmogelijk daar weg te gaan met honger of dorst. Er wordt haar constant gevraagd of ze nog iets zou willen en of ze het te koud heeft of juist te warm. Wil ze een kussentje in haar rug of zit ze liever op een stoel?

Het wordt haar te veel. Dit leven, deze mensen. Het is allemaal zo anders dan ze gewend is. Het zijn hele lieve en warme mensen. Heel gastvrij en alles lijkt helemaal gesmeerd te lopen. Het benauwd haar. Tjeerd lijkt er zo makkelijk in te passen. Eigenlijk past hij er perfect in. Zij niet. Het liefst wil ze wegrennen en zich verstoppen. Dit is niet het leven wat ze voor ogen heeft. Als Tjeerd zijn glas neerzet kijkt hij haar aan. ‘Zullen we op huis aan?’

Lieke knikt. Ze voelt de tranen achter haar ogen prikken, maar ze houdt zich sterk. Beleefd zegt ze Sipkje en Wiebe gedag en het lukt haar nog net om niet naar de auto te rennen.

Tjeerd probeert haar blik te vangen. ‘Wat is er Lieke? Heb ik iets verkeerd gezegd?’

Ze schudt haar hoofd en staart naar buiten. ‘Laten we maar gewoon gaan.’

‘Nee Lieke. Je bent duidelijk overstuur. Praat met me. Wat is er aan de hand?’

Nijdig wrijft ze een traan weg die toch weet te ontsnappen. ‘Ik wil naar huis.’

Het blijft even stil, maar uiteindelijk start Tjeerd toch de auto. Hij rijdt haar straat voorbij. ‘Ik wil naar mijn eigen huis.’ Snauwt ze.

‘Niet voordat we gepraat hebben.’

Behendig parkeert hij voor zijn huis. Boos draait ze zich naar hem toe. ‘Het werkt niet Tjeerd en het gaat nooit werken tussen ons. We zijn te verschillend. Jij past perfect in dat huisje, boompje, beestje plaatje en ik niet. Ik wil dat misschien niet eens en jij en je familie en vrienden met dat perfecte plaatje! Ik ben dat niet! Het is over. Ik ben  niet geschikt voor een relatie. Ik wil dit leven niet.’

Nog voor hij iets terug kan zeggen vlugt ze de auto uit. Totaal ontredderd blijft Tjeerd achter. Hij stapt uit de auto. ‘Laat me met rust!’ Roept ze luid.

Ze loopt steeds sneller tot ze uiteindelijk rent. Ze wil zo snel mogelijk in haar eigen huis zijn. Snel draait ze de deur achter zichzelf op slot en zakt tegen de deur aan op de grond. Alle tranen komen er uit. Haar schouders schokken en ze haalt met horten en stoten adem. Waarom is het leven toch zo ingewikkeld?

Lieke is de eerste op kantoor. Daar moet ze geen gewoonte van maken. Geconcentreerd leest ze het dossier van de eerste cliënten. Er wordt op de deur geklopt. Anne loopt stralend haar spreekkamer in. Dolblij zet ze een schotel voor haar neer. Lieke staart naar het roze met blauwe gebakje. Verbaasd springt ze op. ‘Niet! Ben je zwanger?’

Anne knikt uitgelaten. Lieke slaat haar armen om haar vriendin heen. ‘Gefeliciteerd. Wat fijn voor jullie.’

Meteen neemt ze een grote hap. De taarten van Anne zijn altijd goddelijk. Sowieso is elke vorm van troostvoer nu welkom. Met de grootst mogelijke moeite probeert ze haar tranen tegen te houden. Ondanks dat ze zelf niet een duidelijke kinderwens heeft en nooit echt warmloopt voor het standaard plaatje van het leven doet de zwangerschap aankondiging van haar vriendin en collega toch pijn. ‘Wat is er Lieke? Gaat het wel?’

Lieke propt haar mond vol. Haar emoties zijn te sterk. Ze kan het niet tegenhouden.

‘Het is uit.’ De tranen kan ze niet meer tegenhouden. ‘Sorry Anne ik wil je moment niet verpesten. Ik ben echt heel blij voor je.’

Anne slaat een arm om haar heen. ‘Oh jeetje wat erg. Wat is er gebeurd? Goh kom ik lekker tactloos tussendoor met mijn taart.’

Lieke lacht door haar tranen heen. ‘Het werkt gewoon niet. Hij is gewoon te anders. Ik pas niet in zijn leven.’

Anne kijkt haar doordringend aan. ‘Vindt hij dat of heb jij dat bepaald?’

Lieke haalt haar schouders op. ‘Het doet er niet toe. Het is uit en ik moet verder. Ik word verwen tante van jouw baby en ik moet gewoon door met mijn leven. Ik ben niet gemaakt voor een relatie.’

Anne staat op. ‘Je moet jezelf eens toestaan om gelukkig te zijn. Ga met hem praten over je onzekerheden en wat je tegenstaat. Maak het jezelf niet zo moeilijk. Jij zoekt zekerheid die niet bestaat.’

De stilte die Anne achterlaat voelt naar. Snel drukt ze alle opkomende gevoelens weg. Anne heeft geen gelijk. Dat kan niet. Lieke probeert de geluiden buiten haar spreekkamer te negeren. Ze hoort Tjeerd Anne enthousiast feliciteren. Ze hoort Anne vragen hoe Tjeerd zich nu voelt. Het antwoord kan ze niet verstaan. De pijn in haar lichaam is niet te omschrijven. Waarom lukt het haar niet om zich te binden? Ze kijkt op de klok. Spreekuur begint.       

Ga naar alle delen

Hoofdstuk 8

27 juni 2023

Zekerheid bestaat niet – deel 6

zekerheid bestaat niet deel 6

Lieke kan de slaap niet vatten. Ze ligt op haar buik. Met een glimlach denkt ze terug aan de fijne avond. Het is niet te geloven dat ze daadwerkelijk een pak slaag heeft gehad van Tjeerd. Als ze denkt aan zijn prachtige lach en sprankelende ogen krijgt ze kriebels in haar buik. Vrijdag hebben ze weer afgesproken. Uiteraard ziet ze hem morgen gewoon weer in het kantoorgebouw. Meteen begint haar hart sneller te kloppen. Het duurt een eeuwigheid voor ze eindelijk in slaap valt.

Lees meer …

22 april 2023

Zekerheid bestaat niet – deel 5

zekerheid bestaat niet 5

Lieke schrikt. Uit de gang hoort ze ontzettend veel herrie opkomen. Haar hart slaat over als ze de bekende stem van Tjeerd hoort. Natuurlijk, hij zou vandaag zijn intrek nemen. Ze klapt haar laptop dicht en snelt naar de gang. Anne helpt lachend mee om een bureau uit de lift te trekken. Tjeerd zwaait naar Lieke. Ze lacht even naar hem. Anne kijkt de wachtkamer in. ‘Je zal het laatste stukje zonder mij moeten doen.’

Lees meer …

24 maart 2023

zekerheid bestaat niet – deel 4

zekerheid bestaat niet -4

Het is nogal een risico dat hij neemt, maar ergens voelt hij dat het goed is. Voor Lieke voelt het alsof alles om haar heen verdwijnt. Zei hij dat nou echt? Zijn woorden blijven zich herhalen in haar gedachte. Zenuwachtig bijt ze op haar lip. Dit gebeurt niet echt. De woorden die ze al zo lang verlangt te horen heeft deze man zojuist uitgesproken. Als ze de tranen voelt opkomen slaat ze haar ogen neer.  ‘Hoe? Eh hoe wist je het?’ Vraagt ze zachtjes.

Lees meer …

5 maart 2023

Zekerheid bestaat niet – deel 3

zekerheid bestaat niet -3

Het is al nacht als hij Lieke thuis brengt. Tjeerd loopt met haar mee tot de voordeur. Lieke is licht aangeschoten. ‘Kom je nog binnen?’ Giechelt ze.

Tjeerd knijpt even in haar hand. ‘Volgende keer. Ga maar lekker slapen. Ik vond het heel gezellig met je.’

Beteuterd kijkt ze hem aan. ‘Toe nou. Een drankje nog?’

Lees meer …

22 februari 2023

Zekerheid bestaat niet – deel 2

zekerheid bestaat niet-2

Voor het eerst sinds lange tijd is Lieke eerder aanwezig dan Anne. Het hele weekend heeft ze in bed doorgebracht. Op een vlug uitstapje naar de supermarkt na dan. Zondagavond heeft ze besloten zich volledig te richten op haar carrière. Geen man, geen relatie, geen dates meer. Als Anne even later bezorgd haar hoofd om het hoekje steekt reageert ze met een korte ‘morgen’ en typt driftig verder. Direct is Anne weer weg. Niet voor lang. Kort daarna komt ze terug met een kop thee en kop koffie en twee stukken taart.

Lees meer …